top of page

Om undervisningsmaterialet

udviklet med fokus på trivsel i klassen og almen dannelse, samt udskolingens læringsmål i dansk og kristendom

​

Undervisningsmaterialet er udviklet til udskolingen i Folkeskolen, altså 7., 8. og 9. klasse. Dog har materialet et større hovedfokus på klassetrivsel med afsæt i analyse af forestillingen og hovedtematikken selvmordstanker og selvmord, og kan derfor, med fordel, også anvendes af 10. klasse, efterskoler samt ungdomsuddannelserne. 

​

HVIS du underviser i 9. klasse, og tiden er knap, henviser vi til at anvende en enkelt refleksionsøvelse, samt en af de danskfagligt orienterede øvelser, fx en skriveøvelse. Materialet er desuden også anvendeligt ved konfirmationsforberedelse, i forbindelse med forestillingen. Se her særligt samtaleøvelse om etiske overvejelser ved selvmord.

​

Materialet er hensynsfuldt bygget op. Der er tale om et todelt materiale, hvor første sæt kan anvendes inden forestillingsoplevelsen, med ønsket om at introducere eleven til forestillingen og hovedtematikken, samt give klassen ejerskabsfornemmelse for den kommende teateroplevelse. Det andet sæt kan anvendes efter forestillingen, og sætter fokus på refleksion, analyse og fortolkning af æstetisk tekst, samt særligt almen dannelse, med fokus på at blotlægge hovedtematikken for de unge og at skabe god klassetrivsel. Ved at gennemføre øvelserne udviklet til efter forestillingen, øges muligheden for at inkorporere læring fra forestillingen hos den enkelte elev. Det lærerige udbytte fra jeres teatertur, kan forstørres ved efterfølgende undervisningsforløb i jeres klasse, hvor eleven behandler sin forestillingsoplevelse med sig selv, dig og klassen. Øvelserne er, i særligt materialet til efter forestillingen, inspireret af enaktiv læring (fysisk læring), som endvidere tager udgangspunkt i et holistisk læringsperspektiv, hvor man antager at læring består og styrkes af samspil mellem krop, hjerne og omverden. Igennem de fysiske øvelser kropsliggøres og konkretiseres læringen. Der forefindes også ikke-fysiske øvelser i materialet. Men eleven skal ikke bare lytte og læse sig til viden - forløbet forudsætter gruppearbejde, refleksion og tematisk overvejelse.

 

Øvelserne kan anvendes i forlængelse af hinanden, men lærer kan også selv tilrettelægge forløb med selvudvalgte øvelser. Hver øvelse har en estimeret tidsangivelse, som du kan finde i materialet.

​

Både del 1 og del 2 af undervisningsmaterialet er udviklet til anvendelse af både dig som lærer og dine elever. Der findes derfor ikke et særskilt lærer- og elevsæt. Du kan gennemse undervisningsmaterialet i pdf-format, og vælge blot at printe de øvelser du finder relevante. Dog anbefales det at du printer både introduktion, og hjemmesidehenvisningen, til eleverne og dig selv.

​

Vi romantiserer ikke selvmordstanker og selvmord. Igennem teatret og forestillingen ønsker vi at skabe mulighed for refleksions- og samtalerum, både før, under og efter forestillingen, hvor vi sammen kan tale åbent om selvmordstanker og selvmord, så det kan håndteres. Så procenterne for selvmordstanker og selvmordsforsøg blandt unge, kan falde. Vi skal fjerne tabuet, så vi kan handle aktivt herpå.

​

​

Materialet er bygget op efter følgende læringsmål

 

  • Almen dannelse

"Den danske folkeskole er båret af et dobbelt formål, der kombinerer hensyn til faglighed og alsidighed. Det fremgår af folkeskolens formålsparagraf, at folkeskolen i samarbejde med forældrene skal give eleverne kundskaber og færdigheder og skal fremme den enkelte elevs alsidige udvikling

 

"Alsidig udvikling øger sandsynligheden for, at eleven får lyst til at lære mere, at eleven udnytter sine læringspotentialer, og at eleven får lyst til at bidrage til den større sammenhæng."

​

Kildehttps://www.emu.dk/modul/elevernes-alsidige-udvikling#

​

​

  • Danskfaget i 7.-9. klasse

​

Kommunikation

"Eleven kan deltage reflekteret i kommunikation i komplekse formelle og sociale situationer"

​

​

Fortolkning

"Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster"

​

Fremstilling 

"Eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form, der passer til genre og situation"

​

Kildehttps://www.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/dansk

​
 

  • Kristendomskundskab i 7.-9. klasse

​

Livsfilosofi og etik

"Eleven kan forholde sig til den religiøse dimensions indhold og betydning ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper"

​

Kildehttps://arkiv.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/kristendomskundskab/7-9-klasse/livsfilosofi-og-etik-obligatorisk 

​

bottom of page