top of page

Skal eller har dit barn set forestillingen?

bliv klogere på forestillingens formål, indhold og relevans for dit barn

I Skovens Dybe, Stille Ro er en forestilling om pigen Mira, der som 13-årig tog sit eget liv. Vi har skabt forestillingen på baggrund af en dagbog som Mira skrev det halve år op til hendes selvmord. Vi har fået lov at bruge dagbogen af hendes familie. Vær også opmærksom på at forestillingen indeholder en voldtægtshistorie.

​

Formålet med forestillingen er, at vi vil skabe samtale- og lytterum for det at tale om selvmordstanker. Den mulige konsekvens ved ikke at fortælle om sine selvmordstanker, og at der ikke er nogen der lytter, er selvmord. 18% af de 15-årige piger og 7% af de 15-årige drenge har tanker om selvmord, og selv hvis dit barn er yngre eller ældre, gør det ikke tematikken mindre relevant for dem. 

​

BørneTelefonen har lavet denne oversigt over unge, der ringede ind med selvmordstanker i 2018:

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som diagrammet viser, stiger risikoen for selvmordstanker med årerne, og derfor er udskolingen en relevant målgruppe. Selvmord er et vigtigt emne at tage op, men det er desværre samtidigt meget tabubelagt at tale om denne handling og tankerne herom. Nogle tror at det at tale højt om selvmord, kan inspirere andre til at få selvmordstanker og måske begå selvmord. Men tværtimod. Vi er nødt til at tale om det. Både så vi ved, hvordan vi kan håndtere selvmordstanker - og undgå selvmord - men også så dem, der har selvmordstanker, og måske også er selvmordstruede, mærker at der bliver frigivet rum, hvor vi lytter til dem. Det kan være svært at se, om en person har selvmordstanker, og måske også er suicidal (selvmordstruet), men ved at sikre dit barn om, at I har skabt plads til at tale og at lytte, om end det er nødvendigt, dét er en af vejene frem mod frie, raske tanker og en virkelighed med færre selvmordstanker, selvmordsforsøg og selvmord.

​

Vær opmærksom på at selvom du har selvmordstanker, er det ikke ensbetydende med, at du også er selvmordstruet. Dog skal det ligegyldigt hvad tages meget alvorligt, hvis dit barn giver udtryk for selvmordstanker.

​

Det er anbefalelsesværdigt, at du taler med dit barn både før og efter forestillingen. Både for at forberede dem på oplevelsen og for at samle op på den, men også for at vise dit barn, at I, i jeres hjem, gerne vil lægge øre til også svære ting. Hvis du har en bekymring for, om dit barn har selvmordstanker, så er det også vigtigt at søge hjælp og tale med dit barn - og informere lærer inden forestillingen. 

​

Husk at man kan søge hjælp hos alt fra skolepsykologen til Livslinien til Børnepsykiatrien eller andre terapeutforløb.

 

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-04. Du kan også kontakte dem pr. online brev og/eller chat. Læs mere på                                . Du kan også ringe som pårørende.

​

Skærmbillede 2019-04-02 kl. 11.53.19.png

Klik på den lyserøde tekst og læs Psykiatrifondes guide til hvordan man spørger ind til en person/et barn, man er bekymret for, har selvmordstanker, og er selvmordstruetVær opmærksom på, at selvom barnet ikke udviser tegn på at handle på eventuelle selvmordstanker, så er det meget vigtigt at tage dem alvorligt alligevel.

Klik på den turkise tekst og læs Psykiatrifondens guide til hvordan man taler med en, der har selvmordstanker.

Klik på den blå tekst og kom ind på NEFOS hjemmeside. NEFOS yder blandt andet hjælp til dem, der er pårørende til selvmordstruede og dem, der står efterladte tilbage efter en ven eller et familiemedlem, har begået selvmord. 

Forældremateriale til print

bottom of page