top of page

Til læreren

Denne del af hjemmesiden er kun til dig som lærer.

​

Du kan i menuen under Til lærere finde information om undervisningsmateriale samt læringsmål. Lige her kan du læse, hvad du som underviser skal forberede dig på til både før, under og efter forestillingen. Denne information kan også findes i en pdf til udprint nederst på siden.

​

Hvad er formålet med forestillingen?

18% af de 15-årige piger og 7% af de 15-årige drenge har tanker om selvmord, og samlet set er der i Danmark hver dag to personer der dør til selvmord. Ifølge Center for Selvmordsforskning dør der årligt 3 gange flere danskere til selvmord end ved trafikulykker. Selvmord er derfor et vigtigt emne at tage op, men det er desværre samtidigt meget tabubelagt at tale om denne handling. Nogle tror, at det at tale højt om selvmord og selvmordstanker kan inspirere andre til at få selvmordstanker, og måske begå selvmord. Men tværtimod. Vi er nødt til at tale om det. Både så vi ved, hvordan vi kan håndtere selvmordstanker - og undgå selvmord - men også så dem, der har selvmordstanker, mærker at der bliver frigivet rum, hvor vi lytter til dem. At tale og at lytte er vejen frem mod frie, raske tanker og en virkelighed med færre selvmordstanker, selvmordsforsøg og selvmord. Forestillingen I Skovens Dybe, Stille ro, på Teatret Fair Play i Holbæk, vil skabe et refleksionsrum, hvor vi lytter og giver plads til aflad for den svære tanke, med særligt fokus på målgruppen 13+ og opefter.

​

Vi er nødt til at starte tidligt, for ifølge statistikken så stiger procenter for unge med selvmordstanker i takt med alderen (Kilde: BørneTelefonen). Derfor er vi meget taknemmelige for at du og din skole overvejer at købe eller allerede har købt forestillingen ind. Lad os gøre det til almen tale, at kunne tale om selvmordstanker. Kun sammen kan vi bryde tabuet!

​

Det anbefales at du allerede inden forestillingen henviser dine elever til denne hjemmeside, hvor de selv kan klikke sig rundt og blandt andet læse mere om forestillingen samt finde hjælp til hvordan man kan håndtere selvmordstanker, og hvem man kan gå til hvis man har, eller kender nogen der har selvmordstanker. 

​

​

FØR FORESTILLINGEN

Her kan du anvende øvelserne som er udviklet til at benytte inden forestillingen. Øvelserne er med til at præsentere eleverne for forestillingen, introducere dem til temaets aktualitet, samt give dem en ejerskabsfornemmelse i forhold til den æstetiske oplevelse de skal ind og have med sig selv, hinanden og dig. Hvis I har kort tid, da anbefales dilemmaøvelsen gennemført.

​

Det anbefales desuden at du, så vidt som muligt, sætter dig godt ind i denne hjemmesides materiale, for at være bedst muligt forberedt på forestillingen. Her på hjemmesiden finder du også                                                            som du kan henvise klassens forældre til inden forestillingen.

​

Ved du allerede inden forestillingen, at du har nogle elever i din klasse, som har det svært, og måske endda arbejder med en depression, evt. er selvskadende, har selvmordstanker og/eller har selvmord inde på livet på anden vis, da anbefaler vi, at du tager fat i eleven og elevens forældre/værger i god tid inden forestillingen. Da har eleven mulighed for at forberede sig på oplevelsen, og tale om den i hjemmet både før og efter jeres teatertur. Sørg også selv for at tale med den pågældende elev. 

Tilbyd også eleven at han eller hun kan sidde ved siden af dig eller en god kammerat igennem forestillingen.

 

Vær også opmærksom på at forestillingen indeholder en voldtægtsberetning. Dog vil det være at tage stort forskud på historiens forløb at oplyse det for klassen, før I ser forestillingen, hvorfor du kun bør oplyse herom, hvis du finder det nødvendigt

​

​

UNDER FORESTILLINGEN

Forestillingen varer ca. 1 time uden pause. Sørg for at være opmærksom på sårbare elever, og sørg for at tilbyde dem at de kan sidde ved siden af dig/og eller en kammerat. Sørg for selv at være opmærksom på forestillingen og dens handling. Det giver dig muligheden for at samle bedst muligt op på oplevelsen med eleverne efterfølgende. 

​

​

EFTER FORESTILLINGEN

Lige efter forestillingen er det anbefalelsesværdigt, at du tjekker med dine elever, at de er ved godt mod, før de sendes hjem eller videre til næste time. Inviter eleverne til at komme til dig, hvis de er blevet kede af det, og opfordre dem gerne til at tale om oplevelsen med hinanden og derhjemme

​

Også undervisningsmaterialet, med øvelser til efter forestillingen, er godt at anvende til at reflektere over oplevelsen sammen med dine elever. Alle øvelserne er særligt udviklet til at arbejde med forestillingen I Skovens Dybe, Stille Ro, og vi henviser derfor også til disse, for at lade eleverne gennemgå et fuldbyrdet arbejdsforløb i forbindelse med jeres teatertur. Øvelserne kan anvendes adskilt fra hinanden. Desuden kan I vælge sammen at læse interviewet med Miras mor, Wendy Mobeck, som fortæller om hvordan det er at stå tilbage som menneske, mor og familie. Interviewet kan lægge grund for dialog om, hvorfor det er vigtigt at aftabuisere det at tale om selvmordstanker og selvmord. 

​

Desuden anbefaler vi igen at du henviser både elever og forældre til hjemmesiden. Her kan eleverne bl.a. genopleve forestillingsoplevelsen igennem forestillingsbilleder og video, samt genlæse om forestillingen, og forældrene kan støtte sig til hjemmesidens informationer, hvis de taler med deres børn om forestillingen etc. 

​

​

Find desuden Psykiatrifondens råd til, hvordan du kan hjælpe og håndtere sårbare elever, ved at klikke her:

​

​

​

​

​

Lærermateriale til print

bottom of page